Berjalan..Melihat..Mentafsir..

Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam :

“Costantinople itu pasti akan dibebaskan, Sebaik baik pemimpin adalah pemimpin (penawanan)nya, dan sebaik baik tentera adalah tentera (yang menawan) nya.”

.

Segala Puji Bagi Allah Tuhan Sekalian Alam.

.

Hari ke-80 aku di Syria. Allah menggerakan aku untuk berjalan mengembara ke bumi yang pernah digegarkan dengan kehebatan pemerintahan Uthmaniah.

.

turkey

.

Turki ialah sebuah negara yang terletak di utara Syria dan mengambil masa hanya kurang 5 jam untuk ke sempadannya. Tetapi pengembaraan untuk ke sebuah kota lama, Istanbul, tidak semudah yang disangka. Alhamdulillah, nikmat tenaga muda yang masih Allah berikan memberikan kekuatan untuk aku duduk di dalam bas hampir 18 jam perjalanan. Berhenti untuk berehat tidak sampai 15 minit hanya perkara biasa.  Sungguh mencabar kedudukan tulang pinggulku.

.

Image057

-Pengembaraan itu-

.

Jangan merungut dan selalu positif. Itu yang aku selalu ajarkan pada diri ini. Kata sifuku sangka baik dengan Allah selalu memudahkan semua benda. Berfikir seperti itu lah menguatkan lagi semangatku untuk mengembara. Alhamdulillah.

.

odw

-melayan tumbuhan-

.

Sebelum kita mengembara lebih jauh elok kiranya kita kenali serba sedikit mengenai Kota Istanbul. (Maklumat ini berdasarkan sumber bacaan aku. Salah silap mohon tunjuk ajar.)

.

Turki, nama sebuah negara yang tidak asing lagi dengan gelaran syurga dunia oleh kecantikan tempatnya. Tetapi apa yang lebih penting ialah sejarahnya. Kota ini dahulunya dikenali sebagai Konstantinople dan menjadi ibu kota selama ribuan tahun oleh Kerajaan Byzantine yang sangat kebal. Pelbagai cara pernah dilakukan untuk menakluk kota itu bermula dari zaman Kerajaan Umayyah juga oleh Kerajaan Abbasiyah. Namun ke semuanya gagal.

.

Sultan_Muhammad_Al-Fateh

-tokoh terbilang-

.

Akhirnya Tentera Islam pimpinan Sultan Muhammad bin Murad atau Sultan Muhammad II dipilih oleh Allah untuk menawannya pada 20 Jamadil Awwal 857H bersamaan 29 Mei 1453. Sultan Muhammad II yang kemudiannya dikenali sebagai Muhammad Al-Fateh (Mehmet The Conquerer) ini telah menjadikan kota ini sebagai ibu kota Kerajaan Uthmaniyyah dan menamakannya sebagai Istanbul. Sejarah telah melakarkan kisah bahawa pemuda ini telah berjaya menguasai kota Constantinople selama 53 hari tanpa rasa jemu dan jauh sekali berperasaan putus asa. Beliau ketika ini berusia 21 tahun dan sudah berjaya mengembangkan Islam di hampir 20 buah negara. Subhanallah.

.

Anak muda yang hebat. Cemburu hati ini memikirkan diri yang masih serba kekurangan ketika usia melonjak saban tahun tanpa sumbangan yang besar untuk Islam.

.

Hadis yang pernah di sabdakan berlegar di dalam otak aku ketika dalam perjalanan. Pelbagai persoalan timbul dan bermain di fikiran. Sungguh mengkagumkan.

.

Jam hampir menunjukkan 4 pagi. Aku tersedar dari tidur. Tak sempat pula aku nak kira kali ke berapa puluh ribu aku tidur, tapi masih belum tiba ke destinasi. Untungnya kerusi sebelah aku tidak berpenghuni, lebih aktif la aku berkuak lentang dan gaya bebas. =)

.

Suasana awal pagi itu bas meluncur di sebuah bandar dan aku terlihat papan tanda selamat tiba ke Istanbul. Hati menguntumkan senyuman. Allah beri aku kesempatan untuk selamat sampai ke Istanbul.  Alhamdulillah.

.

Mata sudah tidak terpejam lagi. Dari dalam bas kelihatan Istanbul sebuah kawasan yang berbukit-bukit yang berhampiran dengan laut.

.

Fikiranku mula mengimbau sejarah bagaimana Sultan Muhammad Al-Fateh memimpin tentera dengan kebijaksanaannya. Bagaimana dia memindahkan 70 buah kapal tenteranya merentasi bukit untuk menyeberang ke kawasan musuh dalam masa 1 malam setelah dihalang di jalan laut.

.

Sejarawan Byzantine pernah berkata, “ tidak lah kami pernah melihat atau mendengar hal ajaib ini, Muhammad Al-Fatih telah menukar darat menjadi lautan, melayarkan kapalnya di puncak gunung dan bukannya di ombak lautan”.

.

Subhanallah. Sungguh anak muda terpilih itu dikurniakan akal fikiran yang bernas untuk mengembangkan Islam.

.

que

-Masjid Biru-

mas

-kawasan dalam-

.

Setelah berhempas pulas melayan gegaran di dalam bas akhirnya kaki ku selamat melangkah di Istanbul. Alhamdulillah. Dalam dingin subuh kaki melangkah, di selangi sahutan azan subuh yang mendayu aku menuju ke Masjid Sultan Ahmad. Masjid yang diilhamkan oleh arkitek Mehmet Aga ini didirikan pada tahun 1609-1616 Masihi ia disebut juga dengan nama Masjid Biru.

.

subuh

-subuh yang dingin-

mimbar

-mimbar-

.

Aku habiskan masa di Istanbul ke tempat-tempat bersejarah seperti Tokapi Palace yang pernah menjadi pusat pentadbiran Islam suatu ketika dahulu. Muzium Aya Sofya yang dahulunya sebuah gereja kemudian ditukarkan menjadi masjid dan kini hanya sebuah muzium. Dan beberapa tempat lagi.

.

tokapi

-tokapi palace-

.

bazar

-bazar-

.

Kawasan sejarah di Istanbul ini tidak lah begitu jauh jaraknya, jadi berjalan kaki adalah pilihan utama untuk menikmatinya. Aku hanya mendapatkan maklumat-maklumat sejarah ini berdasarkan buku yang dibeli di hadapan Masjid Sultan Ahmad. Mungkin masih banyak lagi yang perlu aku gali untuk perkongsian bersama.

.

bunga

-musim bunga-

.

Istanbul kini tidak lagi seperti dahulu. Dakyah barat dan yahudi telah banyak meninggalkan kesan terhadap masyarakat Turki. Walaupun kelihatan begitu pesat pembangunannya, tetapi sayangnya bersiar-siar di Istanbul terasa seperti menonton wayang barat tanpa tapisan di sana sini. Semoga Allah memberi hidayah kepada kita semua.

.

ss

-ciptaan tuhan-

.

Kali ini cukuplah rasanya menghayati dan berfikir bagaimana keunggulan Sultan Muhammad Al-Fatih yang menghabiskan masa mudanya untuk berjuang menyebarkan Islam. Di manakah kita menghabiskan usia muda kita?

.

tt

-senja di Istanbul-

.

Mungkin jika diizinkan Allah, aku akan datang lagi ke Istanbul bersama isteri rakan turki yang mungkin lebih mengetahui secara mendalam sejarah Islam di sini. Atau mungkin dapat berjumpa wakil sahabat GPTD Turki saudara Faiz yang difahamkan sedang bercuti di Malaysia sekarang ini.

.

jj

-aiskrim tradisi-

.

Bagi mereka yang mungkin ingin mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah ketokohan Sultan Muhamad Al-Fatih boleh terus melayari blog Grup Al-Fatih GPTD.

.

Terima kasih Ya Allah yang menemani ku disetiap perjalanan. Terima kasih sahabat-sahabat yang banyak membantu. Semoga Allah mengampunkan kesalahan kita bersama.

.

rr

-laut yang pernah menjadi saksi-

.

Semoga pengembaraan yang singkat  ini senantiasa dipimpin oleh Allah untuk aku menjadi seorang yang meneladani kepimpinan Sultan Muhamad Al-Fatih dalam memperbaiki diri dan masyarakat untuk lebih mengenal keindahan Islam. Amin Ya Allah.

.

Astaghfirullah…Astaghfirullah…Astaghfirullah…

.

“Tidakkah kamu perhatikan bahawa Allah memudahkan untuk kemudahanmu apa yang ada di langit dan di bumi, dan telah melimpahkan kepadamu nikmat-nikmatNya yang zahir dan batin?”

(Surah Luqman, ayat 20)

.

Misi Rahmatan lil Alamin

April 8, 2010Permalink Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *